(+38 067) 440-61-16
(+38 063) 769-07-26

legal.justicia

SiteHeart

Українська юридична компанія «Юстиція» створена для втілення в життя Ваших бізнес-рішень та знаходження творчого підходу до подолання складних питань.

Налогообложение дохода нерезидента в Украине

20 серпеня 2014

Доходи нерезидента - це прибуток, отриманий з джерела в Україні. Відповідно до Податкового кодексу України такі доходи підлягають обов’язковому оподаткуванню. До них відносяться:

  • ліцензійні винагороди, періодична грошова компенсація, отримана нерезидентом за використання його авторських прав, франшиз і т.д;
  • прибуток, отриманий нерезидентом від ведення діяльності пропорційно вкладеному капіталу (дивіденди);
  • відсотки, отримані нерезидентом від володіння виданих громадянином України або українською компанією боргових зобов’язань, позик;
  • прибуток, отриманий за перевезення вантажів, за ведення інжинірингової діяльності;
  • доходи, отримані від торгівлі нерезидентом цінними паперами, корпоративними правами на території України;
  • прибуток від надання довгострокової оренди майна резиденту;
  • прибуток, отриманий від продажу нерухомості або офіційного представництва нерезидента на території України;
  • плата за короткострокову та довгострокову оренду, кредитування, лізинг, осуществляющаяся резидентами України на користь нерезидента, що надає оренду, кредит, лізинг згідно з відповідними договорами.
  • прибуток нерезидента, отриманий від доходів спільної з іншими юридичними особами діяльності в Україні, у тому числі доходи за довгостроковими контактам;
  • прибуток від надання громадянам і компаніям України або іншим нерезидентам послуг агентського, комісійної, брокерського характеру, осуществляющихся особисто нерезидентом або уповноваженим ним юридичною особою;
  • благодійні пожертвування та інші внески, зроблені на користь нерезидента безоплатно;
  • прибуток від ведення розважальної діяльності (виняток - дохід від проведення державної грошової лотереї).
  • інші доходи нерезидента, отримані від здійснення господарської діяльності в Україні.

Якщо нерезидент володіє казначейськими зобов’язаннями та безпроцентними облігаціями, з отриманого прибутку також стягується податок у розмірі 18%. Порядок оподаткування:

  • Податок стягується з тієї різниці, яка виходить внаслідок вирахування з номінальної вартості цінний паперів їх вартості на фондових ринках.
  • Цінні папери та облігації може купувати і продавати тільки резидент України, уповноважений нерезидентом вести таку діяльність за рахунок останнього.
  • Дана особа резидент відповідально за своєчасне внесення до бюджету України податків, утримані за результатами виплати нерезиденту прибутку від володіння ним цінними паперами України.

Подача уповноваженим органам Податкової служби України звітів про утримання податку з прибутку нерезидента та внесення його до бюджету держави здійснюється резидентом або його офіційним представництвом за місцем своєї юридичної адреси.

Розрахунок податкового зобов’язання, а також інші документи, що підтверджують факт витрати відсотка з доходів нерезидента, надаються порядком Центрального органу виконавчої влади резидентам або уповноваженим представництвам нерезидента. Забезпечує формування політики податкової та митної діяльності в Україні також Центральний орган виконавчої влади.

Податок не стягується, якщо:

  • Нерезидент надає суб’єктам господарської діяльності в Україні позики і кредити, а повернення їх гарантовано органами центральної та місцевої влади.
  • Нерезидент надає органам влади України позички.
  • Нерезидент придбав державні боргові цінні папери або місцеві позики, і отримав за ними відсотки та дисконти, гарантовані державними виконавчими органами.

Як уникнути подвійного оподаткування

Відповідно до міжнародних договорів нерезидент може уникнути подвійного оподаткування, якщо з його доходів стягується податок на користь Держави, резидентом якої він є. Тобто податок з прибутку, отриманого від ведення діяльності підприємства, утримується лише в Державі нерезидента.

Кабінетом Міністрів України з метою уникнення подвійного оподаткування доходів нерезидентів застосовуються норми Міжнародних Угод. Для реалізації даного права нерезидента в Україні затверджено Порядок зменшення (звільнення) оподаткування доходів, отриманих від джерел в Україні. Постанова КМУ № 470 від 06.05.2001 дозволяє уникнути подвійного оподаткування у разі, якщо нерезидент надасть довідку (або заварену нотаріусом копію), яка підтверджує, що він є резидентом Держави, з яким у України укладено відповідний договір. Довідка та ряд необхідних документів подаються особі, яка здійснює виплату доходів нерезиденту.

Якщо нерезидент не надає таку довідку компетентним органам України, його доходи з джерел в Україні підлягають обов’язковому оподаткуванню відповідно до Податковим кодексом України. Це значить, що резидент-уповноважена особа, виплачуючи доходи нерезидентові, повинен буде утримати з них податок у розмірі 15%.

Якщо ж нерезидент здійснив ряд заходів по уникненню подвійного оподаткування, то українська сторона в особі емітента, що виплачує дохід нерезиденту, не утримує з нього відсоток до бюджету України. Слід зазначити, що наявність довідки, яка підтверджує приналежність нерезидента до Держави, з яким Україна підписала міжнародний договір, є обов’язковим уловляти для уникнення подвійного оподаткування.

Дана довідка, як визначено міжнародними угодами, видається виключно компонентним органом тієї країни, резидентом якої є особа, яка подає прохання про зменшення або звільнення від подвійного оподаткування. Форма довідки визначена додатком до Порядку або визначається законодавством тієї країни. Довідку необхідно легалізувати, в ній обов’язково повинні міститися такі відомості:

  • прізвище, найменування нерезидента;
  • підтвердження, що нерезидент відповідно до Міжнародними угодами, укладеними Україною з його країною, підлягає оподаткуванню у своєму Державі на підставі постійного проживання там або на інших підставах;
  • повне найменування органу, прізвище та підпис уповноваженої особи, яка здійснила видачу довідки;
  • дата видачі довідки.
 

Персональний адвокатВаша юридична підтримка протягом року за спеціальною ціною 799 гривень на рік

Корисна інформаціякорисна інформація, щодо юридичних нюансів у повсягденних справах

Корисні посиланняпосилання на сайті адміністративних та судових установ а також на корисні інтернет-ресурси

Державна реєстраціяпослуги по реєстрації та ліквідації підприємств та організацій різних рівнів

Бланки документіву розділі зможете знайти зразки різних договорів, зразки заяв, позовів та скарг

Проблемні кредити та депозитиінформація для тих, хто має фінансові ускладнення з банками та фінансовими установами