(+38 067) 440-61-16
(+38 063) 769-07-26

legal.justicia

SiteHeart

Українська юридична компанія «Юстиція» створена для втілення в життя Ваших бізнес-рішень та знаходження творчого підходу до подолання складних питань.

Обжалование решения третейского суда

10 листопада 2014

На даний час більшість банків при укладенні кредитних договорів включають в договір третейське застереження, згідно з яким у випадку виникнення спору при виконанні кредитного договору спір передається на розгляд третейського суду. У таких справах боржник є малоправним, оскільки справа розглядається третейським суддею, який прямо пов’язаний із банком, тому говорити про незалежність та об’єктивність вирішення справи при такому розгляді фактично неможливо.

Але з 03.02.2011 року банкам заборонили передавати спір, який виникає з приводу виконання кредитних договорів на розгляд третейського суду.

Внесеними змінами в ч.1 ст.6 Закону України "Про третейські суди" тепер передбачено, що третейським судам не підвідомчі справи у спорах щодо захисту прав споживачів, в тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки). Тому якщо ви маєте на розгляді спір у третейському суді після даної дати, такий розгляд справи є незаконним, а рішення підлягає скасуванню.

Рішення третейського суду є остаточним та оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених законом. Тобто, після отримання рішення третейського суду банк має право звернутися до суду за отриманням виконавчого листа та відразу звернутися до виконавчої служби для примусового виконання.

Але для захисту прав та інтересів осіб, які брали участь у справі та осіб, які не брали участі у справі, але сторони вирішили їхні права та обов’язки мають право подати до суду заяву про оскарження рішення третейського суду.

Скасування рішення третейського суду може бути здійснено у випадках:

  • справа, в якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;
  • рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;
  • третейську угоду визнано судом недійсною;
  • склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону;
  • третейський суд вирішив питання про права і обов’язки осіб, які не брали участі у справі.

Законодавець вніс зміни до процедури оскарження рішення третейського суду.

Заява про оскарження рішення третейського суду подається до суду за місцем розгляду справи третейським судом. Крім того, при оскарженні рішення третейського суду необхідно сплатити судовий збір у розмірі 0,5 розміру мінімальної заробітної плати.

Крім того, якщо в суді розглядається заява про видачу виконавчого документа на підставі рішення третейського суду, то суд зобов’язаний призупинити розгляд справи до винесення рішення, якщо в іншому суді розглядається справа про скасування рішення третейського суду.

Адвокати та юристи Української юридичної компанії «Юстиція» мають досвід роботи із справами про оскарження рішення третейського суду та скасування рішення третейського суду.

При отриманні боржником рішення третейського суду йому необхідно відразу подати заяву про оскарження рішення третейського суду.

Досить часто на практиці боржник дізнається про наявність рішення третейського суду вже на стадії його виконання, при отриманні постанови із державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження або при проведенні виконавчих дій – опису майна боржника або проведення процедури продажу майна боржника. У таких випадках, боржнику потрібно оскаржити постанову про відкриття виконавчого провадження та подати заяву про оскарження рішення третейського суду.

У даний справах необхідно отримати консультацію адвоката, адже самим головним пріоритетом є призупинення виконання постанови про відкриття виконавчого провадження до вирішення справи про скасування рішення третейського суду.

Адвокат

Українська юридична компанія «Юстиція»

Ірина Лисенко

 

Персональний адвокатВаша юридична підтримка протягом року за спеціальною ціною 799 гривень на рік

Корисна інформаціякорисна інформація, щодо юридичних нюансів у повсягденних справах

Корисні посиланняпосилання на сайті адміністративних та судових установ а також на корисні інтернет-ресурси

Державна реєстраціяпослуги по реєстрації та ліквідації підприємств та організацій різних рівнів

Бланки документіву розділі зможете знайти зразки різних договорів, зразки заяв, позовів та скарг

Проблемні кредити та депозитиінформація для тих, хто має фінансові ускладнення з банками та фінансовими установами