(+38 067) 440-61-16
(+38 063) 769-07-26

legal.justicia

SiteHeart

Українська юридична компанія «Юстиція» створена для втілення в життя Ваших бізнес-рішень та знаходження творчого підходу до подолання складних питань.

Взыскание задолженности по кредитной карте

10 листопада 2014

На даний час кредитні картки – поширений спосіб оплати за товари, послуги, переказ грошових коштів та інші потреби. Але принцип обслуговування кредитної карти має свої відмінності в різних банках. Споживача можуть зобов’язати сплатити кошти за видачу кредитної карти, абонентське обслуговування, сплату відсотків, пені, штрафу або перевипуск картки кожного року.

Крім того, в процесі користування кредитною картою у вас на рахунку може виникнути борг у незначному розмірі, який в процесі із нарахуванням штрафу та пені може призвести до серйозних проблем, а іноді і до стягнення заборгованості за кредитною картою у судовому процесі.

Банк може звернутися до суду вже через 5-7 років після випуску даної кредитної карти, і виявиться, що на суму заборгованості та обслуговування картки банк нарахував штраф та пеню і сума заборгованості досягла 10 або 20 тис. грн. Але законодавство встановлює обмежений строк позовної давності за зверненням до суду про стягнення заборгованості за кредитною картою.

Зокрема, ст. 257 Цивільного кодексу України встановлює позовну давність в три роки для стягнення заборгованості та суми обслуговування кредитної карти.

Для стягнення штрафу та пені встановлюється спеціальний строк позовної давності в один рік.

З якого моменту починається відлік строку позовної давності?

За загальним правилом перебіг позовної давності починається від дня, коли особа дізналася або могла дізнатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила. За зобов’язанням з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається зі спливом строку виконання.

Початок перебігу позовної давності співпадає з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов, тобто можливості реалізувати своє право у примусовому порядку через суд.

Судова практика в багатьох випадках займає позицію кредитора (власника кредитної картки) та пояснює, що за договором про надання банківських послуг (при отриманні позичальником кредиту у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку), яким встановлено не тільки щомісячні платежі погашення кредиту, перебіг трирічного строку позовної давності (ст. 257 Цивільного кодексу України) стосовно щомісячних платежів починається після несплати чергового платежу, а щодо повернення кредиту в повному обсязі – не після закінчення строку дії договору, а після закінчення кінцевого строку повного погашення кредиту (ст. 261 Цивільного кодексу України).

Таким чином, отримавши лист з банку з вимогою оплати заборгованості із сумою штрафу, пені та інших витрат, вам необхідно звернутися увагу на строк позовної давності, за який період банк нарахував вам суму заборгованості.

Консультація юриста по кредитним спорам допоможе вирішити проблему з банком, уникнути судового процесу та зберегти грошові кошти.

Адвокат

Українська юридична компанія «Юстиція»

Ірина Лисенко

 

Персональний адвокатВаша юридична підтримка протягом року за спеціальною ціною 799 гривень на рік

Корисна інформаціякорисна інформація, щодо юридичних нюансів у повсягденних справах

Корисні посиланняпосилання на сайті адміністративних та судових установ а також на корисні інтернет-ресурси

Державна реєстраціяпослуги по реєстрації та ліквідації підприємств та організацій різних рівнів

Бланки документіву розділі зможете знайти зразки різних договорів, зразки заяв, позовів та скарг

Проблемні кредити та депозитиінформація для тих, хто має фінансові ускладнення з банками та фінансовими установами